AD(H)D en Rijles

Ik zie er elke keer weer naar uit: rijles met Lotta. Lotta is een naam die ik gebruik voor leerlingen met AD(H)D. Lotta is grappig, ze heeft veel humor en daarnaast heeft ze een impulsieve levensstijl. Ze is heel impulsief. En haar impulsiviteit is ook nogal te merken tijdens haar rijlessen.

 

Lotta heeft was aandachts- en concentratie-issues. En Lotta heeft een hele korte spanningsboog. Wat ik zeker van haar waardeer is haar motivatie om haar rijbewijs te gaan halen.

 

Lotta praat graag. Heel graag. Ik denk vaak:"Lotta is Italiaans, want ze praat zo snel. En in haar enthousiasme gebruikt ze ook nog eens veel hand- en armgebaren. "Twee handen aan het stuur." hoort ze dan van mij, terwijl ze maar doorpraat. Ze hoort mij wel, want binnen een seconde heeft ze haar beide handen weer aan het stuur. En opeens is Lotta stil, gerust 25 seconde stil. Die rust wordt enthousiast verbroken, omdat ze iemand ziet lopen die een broodje eet. En even later weet ik van Lotta waar je de lekkerste broodjes kan kopen. :)

 

En hoe ga ik nou om met een leerling met AD(H)D tijdens haar rijles? Naast de diverse onderdelen van de rijopleiding besteed ik extra aandacht aan het volgende:

Selectieve aandacht

Ik oefen met de leerling om continue geconcentreerd te blijven tijdens de rijles. Uiteraard opbouwend. Van 1 minuut tot 30 minuten en het liefst nog langer.

Selectieve aandacht

Ik oefen uiteraard ook met haar of ze belangrijke en minder belangrijke zaken goed uit elkaar kan houden.


Verdeelde aandacht

Ik leer de leerling om haar aandacht goed te kunnen verdelen tussen de voertuigbeheersing en het verkeer om haar heen. Ook bij ingewikkelde verkeerssituaties.

Besluitvorming

Ik leer haar om tijdens het autorijden geen impulsieve beslissingen te nemen, maar dat ze weloverwogen beslissingen gaat nemen.


 

En ja, ik vind het superleuk om Lotta te begeleiden tijdens haar rijlessen. Wil jij ook mijn 'Lotta-leerlinge' worden? ;) Meld je je gerust aan en we gaan samen een leuke leerzame uitdaging aan: het halen van jouw rijbewijs!

 

Welkom bij Rijschool Only You: waar je volledig jezelf kan zijn.

 

"Ik heb mijn tekst geschreven in de vrouwelijke vorm. Hierachter schuilt geen enkels vorm van discriminatie tegenover het mannelijke geslacht. Ik heb het enkel gedaan om de leesbaarheid van de tekst te vergemakkelijk en omdat de meeste leerlingen van Rijschool Only You een vrouw zijn. Tot ziens bij jouw rijlessen, groeten van Jeroen.